Epilarea cu zahar

Inca de acum mii de ani, femeile au dorit sa fie mai frumoase decat le-a lasat natura, modificand prin diverse mijloace aspectul corpului lor pentru a corespunde standardului de frumusete al acelor timpuri.

Astfel a aparut in Egipt, in jurul anului 1900 I.H, epilarea cu zahar, numita si epilarea persana. Pe atunci, un trup cu o piele fina si lipsita de par, era considerat standardul tineretii, frumusetii si inocentei unei femei.

Desi metoda este atat de veche, ea este folosita si astazi in Orient, dar si in cabinetele cosmetice din toata lumea.

Aceasta datorita faptului ca epilarea cu zahar are foarte multe avantaje comparativ cu clasica si binecunoscuta epilare cu ceara sau prin alte metode mai noi care le puteti gasi intr-un top cu cele mai bune epilatoare.

Ca si in cazul epilarii cu ceara calda, firul de par este indepartat din radacina, astfel ca pielea ramane curata saptamani la randul.

In plus insa, epilarea cu zahar are urmatoarele calitati:

  • in primul rand componenta substantei folosita pentru epilare este 100% naturala, necontinand aditivi chimici continuti de obicei in ceara si cremele epilatoare disponibile in comert. Acesti aditivi pot cauza iritatii ale pielii, in special in cazul celor cu pielea foarte sensibila.
  • pasta de zahar folosita in epilarea cu zahar este solubila in apa, putand fi astfel foarte usor indepartata de pe piele cu putina apa calduta, spre deosebire de ceara de epilat care trebuie indepartata cu substante speciale sau ulei pentru bebelusi.
  • epilarea cu ceara afecteaza pielea prin faptul ca, pe langa indepartarea celulelor moarte si a parului, aceasta se lipeste si de celule vii ale pielii, putand cauza astfel leziuni la indepartarea ei. Acest lucru poate fi insa evitat daca folosim epilarea cu zahar in locul celei clasice.
  • datorita faptului ca epilarea cu zahar se realizeaza la rece sau, mai precis, la temperatura corpului, nu veti mai avea de suferit datorita arsurilor accidentale provocate de ceara fierbinte aplicata pe piele.
  • un punct sensibil: durerea. Epilarea cu zahar doare mai putin decat epilarea cu ceara. Aceasta datorita faptului ca, daca ceara se aplica in sensul cresterii firului de par si se smulge in sensul opus acesteia, pasta de zahar folosita in epilarea cu zahar se aplica in sensul invers cresterii parului si se smulge in directia de crestere a acestuia, menajand astfel pielea si provocand mai putina durere.
  • epilarea cu zahar poate fi facuta pe orice zona a corpului. Unele zone sunt mai sensibile (buza superioara, pieptul, axilele si zonele genitale) astfel ca epilarea in aceste zone este mult mai dureroasa si iritanta. Nu si in cazul epilarii cu zahar.
  • epilarea cu zahar nu doar ca va scapa de parul nedorit, dar lasa si pielea extrem de catifelata si placuta la atingere (datorita actiunii glicolului din zahar), prevenind totodata si cresterea firelor de par pe sub piele.
  • mai putin important poate, dar totusi un avantaj al epilarii cu zahar, este mirosul placut al pastei de zahar, comparativ cu cel al cerii epilatoare din comert.

Iata si reteta pastei de zahar necesare pentru epilare, modul de preparare si modul de folosire al acesteia.

Ingrediente:

  • 8 linguri de zahar
  • 1 lingura de zeama de lamaie
  • 1 lingura de apa

(Daca doriti sa preparati mai multa sau mai putina pasta de zahar, puteti adapta cantitatile, pastrand proportia de 8/1/1.)

Mod de preparare:

Ingredientele de mai sus se amesteca intr-o craticioara, pana cand sucul de lamaie si apa sunt absorbite complet de zahar si acesta din urma este umed in mod uniform. Apoi se pune pe aragaz, la foc mediu, pana cand compozitia da primul clocot, amestecand des. Dupa ce a dat in clocot, focul se da la minim si se lasa sa fiarba, amestecand din cand in cand. Atunci cand fierbe, pasta de zahar va face spuma. De aceea, ridicati periodic vasul de pe foc, pentru a permite spumei sa se lase, dar si pentru a verifica culoarea amestecului.

IMPORTANT: Atunci cand este gata si trebuie luata de pe foc, pasta de zahar trebuie sa aiba culoarea mierii. Daca o veti fierbe prea putin va fi lipicioasa, iar daca o fierbeti prea mult se va intari prea tare si nu va putea fi modelata.

In dreapta aveti culoarea ideala a pastei de zahar inainte de a o lua de pe foc.

Dupa ce a fiert, se ia de pe foc si se lasa sa se racoreasca 15 minute, dupa care se toarna intr-un recipient ermetic in care se lasa pana la racirea completa.

Modul de folosire:

Epilarea cu zahar se face la rece, deci pasta de zahar trebuie sa se raceasca total inainte de a fi folosita.

Se ia o bucata din aceasta pasta din recipientul in care ati lasat-o sa se raceasca. Pasta trebuie sa aiba consistenta unei plastiline, sa nu fie lipicioasa si sa poata fi modelata cu usurinta intre degete.

Bucata de pasta se modeleaza sub forma unei bile, dupa care se intinde pe portiuni din suprafata pe care doriti sa o epilati. Aplicarea ei se face in sensul invers al cresterii firului de par, iar smulgerea in sensul cresterii firului de par. Dupa ce a fost indepartata de pe piele, pasta de zahar se indoaie pe jumatate si se intinde din nou pe alta zona unde doriti sa indepartati parul.

Recomandari:

  • pentru a putea fi epilat cu usurinta, parul trebuie sa aiba aproximativ o jumatate de centimetru.
  • in functie de zona pe care o epilati, formati bilute de dimensiuni diferite din pasta de zahar: mai mari pentru maini si picioare, mai mici pentru buza superioara si sprancene.
  • impartiti pasta pe care o aveti disponibila in cel putin 2 parti cu care sa lucrati. Aceasta deoarece, la un moment dat, bucata pe care o folositi pentru a va epila se va incalzi de la caldura pielii si va deveni moale si lipicioasa. In cazul acesta, lasati-o sa se raceasca si continuati sa lucrati cu cealalta parte ramasa din pasta.

O ultima observatie:

Prepararea acestei paste de zahar, necesita totusi putina practica pentru a obtine exact consistenta de care aveti nevoie. Daca ati gresit la prepararea ei si nu poate fi folosita rece, mai aveti o solutie.

Pasta se poate incalzi la fel ca ceara de epilat, aplicata calda pe piele si inlaturata cu ajutorul unor benzi dintr-un material textil poros. Acesta se aplica peste fasiile de pasta de zahar cat sunt cale, se preseaza, se lasa putin sa se raceasca si se smulge in directia opusa cresterii firului de par.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *